- De Amerikaanse overheid komt rond 8 of 9 juni echt in de problemen met betalingen, als de politieke crisis rond de verhoging van het schuldenplafond niet op tijd wordt opgelost.
- Dat stelt zakenbank Goldman Sachs op basis van eigen berekeningen.
- Minister van Financiën Janet Yellen heeft eerder gezegd dat de Amerikaanse overheid op 1 juni al wanbetaler kan worden.
- Lees ook: Crisis rond schuldenplafond van de Amerikaanse overheid: waarom het dit keer anders kan zijn
Komt er deze week op het nippertje een oplossing voor de politieke crisis rond het verhogen van de schuldenlimiet van de Amerikaanse overheid? Het wordt in ieder geval spannend of de eerste deadline van begin juni wordt gehaald.
Jaarlijks moet het Amerikaanse Congres goedkeuring geven voor een verhoging van de maximale schuld van de overheid, zodat de regering meer kan lenen. Als die wettelijke goedkeuring er niet komt, kan de federale overheid in de problemen komen met het doen van betalingen en het aflossen van oude schulden.
Aangezien de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden en de Democraten de Senaat controleren, moeten de twee partijen er samen zien uit te komen. Er zijn echter grote meningsverschillen over de uitgavenplannen van de regering van president Joe Biden.
Minister van Financiën Janet Yellen gaf eerder aan dat de zogenoemde ‘X-date’, het moment waarop de Amerikaanse overheid zijn rekeningen niet meer kan betalen, op 1 juni ligt.
Maar econoom Alec Phillips van zakenbank Goldman Sachs denkt dat de daadwerkelijke deadline ruim een week later is, zo gaf hij afgelopen weekend aan op Bloomberg TV. "Onze inschatting is dat de echte deadline op 8 of 9 juni ligt."
In het gesprek met Bloomberg legde Phillips niet uit hoe hij tot die conclusie is gekomen. Berekeningen over wanneer de Amerikaanse overheid geen geld meer in kas heeft, hangen onder meer af van de verwachtingen over inkomende belastingopbrengsten versus geplande uitgaven.
"De regering van Joe Biden heeft mogelijk iets meer tijd om een deal te sluiten met de Republikeinen over de verhoging van het schuldenplafond, maar het is altijd beter om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen", stelde Phillips.
"Het Congres moet snel tot een besluit komen. Wachten tot de laatste minuut is niet de beste oplossing, zelfs als er nog wat extra speelruimte is", zei de econoom van Goldman Sachs tegen Bloomberg.
Crisis schuldplafond: kas Amerikaanse overheid begin juni leeg
Vooralsnog zitten de onderhandelingen tussen Republikeinen en Democraten vast, wat betekent dat het schuldenplafond gefixeerd blijft op 31.400 miljard dollar. Yellen herhaalde afgelopen zondag bij de tv-zender NBC naar waarschuwing dat de Amerikaanse overheid begin juni al betalingsproblemen kan krijgen.
"In mijn brief aan het Congres heb ik aangegeven dat we verwachten begin juni niet meer alle rekeningen te kunnen betalen, mogelijk al per 1 juni. Die inschatting is niet veranderd. Dus wat mij betreft is dat een harde deadline", zei Yellen.
Op 15 juni verwacht de Amerikaanse regering weer wat belastinginkomsten te krijgen die tijdelijk enig soelaas kunnen brengen, maar de situatie blijft dan erg onzeker, aldus Yellen. "Het is lastig om dit precies te voorspellen, maar mijn prognose is dat de kans vrij klein is dat de overheid aan al z'n betalingsverplichtingen kan voldoen in de periode tot 15 juni."
De uitgifte van nieuw schuldpapier is van cruciaal belang voor de Amerikaanse overheid voor de geplande uitgaven. Amerikaanse staatsobligaties gelden wereldwijd als een belangrijk referentiepunt voor financiële markten. Als de VS niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen, heeft dat serieuze gevolgen voor financiële markten en de wereldeconomie.